Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης

skip to main content

Χαιρετισμός

Αγαπητοί φοιτητές,

καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Οπτική και Όραση".

Το Πρόγραμμά μας αποτελεί τον καρπό της προσπάθειας και της επιθυμίας όλων μας να δημιουργηθεί στη χώρα μας ένας διεπιστημονικός χώρος προετοιμασίας νέων επιστημόνων που επιθυμούν να εξειδικευτούν στη φυσιολογική οπτική και τις επιστήμες της όρασης. Η σύνθεση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης που συμβάλουν στην υλοποίηση του Μεταπτυχιακού μας είναι ενδεικτική τόσο της ποιότητάς του, όσο και της δυναμικής του. Με συντονιστή το Τμήμα Ιατρικής και βασικούς συνεργάτες τα Τμήματα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Οπτική και Όραση είναι μοναδικό στο αντικείμενό του στη χώρα μας και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη.

Πεποίθησή μας είναι ότι το πεδίο που υπηρετεί το Μεταπτυχιακό μας Πρόγραμμα πέραν του καθαρού επιστημονικού του ενδιαφέροντος, παρέχει εξαιρετικά εφόδια για όσους προσβλέπουν σε μια επαγγελματική καριέρα στους τομείς της φυσιολογικής οπτικής, της τεχνολογίας οπτικών οργάνων, της οπτομετρίας, της οφθαλμολογίας, και σε όλους τους συναφείς τομείς.

Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε βασικές πληροφορίες για τη λειτουργία του Προγράμματος.

Για περισσότερες λεπτομέρειες όμως, σας παροτρύνουμε να επιδιώξετε να συναντήσετε τους διδάσκοντες και τους φοιτητές του Προγράμματος. Θα χαρούμε όλοι να μιλήσουμε μαζί σας και να σας ξεναγήσουμε στον θαυμάσιο κόσμο της Οπτικής και της Όρασης!

Επίσης, αν θέλετε να αποκτήσετε μια πολύ περιεκτική εικόνα για το περιεχόμενο του Προγράμματος, σας ενθαρρύνουμε να παρακολουθήσετε ένα από τα Θερινά Σχολεία μας στη Φυσιολογική Οπτική.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος

Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης Παπάζογλου Δημήτρης
Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης Δημήτρης Παπάζογλου Μιχάλης Ταρουδάκης
Καθηγητής Οφθαλμολογίας

Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Τεχνολογίας και Επιστήμης Υλικών

Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών
Διευθυντής Σπουδών του ΔΠΜΣ "Οπτική και Όραση"

Αναπληρωτής Διευθυντής Σπουδών του ΔΠΜΣ "Οπτική και Όραση"

 

 

Χαιρετισμός του τ. Πρύτανη και Ιδρυτή του Προγράμματος Καθηγητή Ι. Παλλήκαρη

Star segment target with different spatial frequencies photographed from a LCD monitor in focus. The same star segment target from figure 1.3.1 photographed from a LCD monitor and purposely defocused. Note the ring-shaped areas of minimal contrast (nodal points) , spurious resolution and contrast reversal. (after (Smith 1982)) Simple visual reaction times vs. contrast for three different spatial frequencies (0.5, 4.0 and 12 c/deg). The curve for the 0.5 c/deg stimulus is on a true scale, but the other curves have been successively shifted to the right by 1 log unit for ease of viewing. (from (Harwerth and Levi 1978) Η οπτική οξύτητα των τριών διαφορετικών σχεδιασμών  (LO ADD φ.ε., MED ADD φ.ε. και HI ADD φ.ε.) όπως προκύπτει από τις σχετικές μετρήσεις κατά τη μονόφθαλμη παρατήρηση (αριστερά) και κατά τη διόφθαλμη παρατήρηση (δεξιά), με τη χρήση τεχνητής κόρης των 3mm (πάνω) και 6mm (κάτω).
Πίνακας κοντινής οπτικής οξύτητας (αναγνώρισης γραμμάτων) με 100% contrast (αριστερά) και 10% (δεξιά). Με κατάλληλη βαθμονόμηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες κοντινές (συνήθως 40cm) και ενδιάμεσες αποστάσεις (63 και 100 cm)(Colebrander mixed contrast card set). Φάσμα απορρόφησης της χρωστικής της ωχράς, όπως έχει περιγραφεί από διάφορους ερευνητές. υπολογιστικό μοντέλο το οποίο προσομοιώνει την διάχυση των φωτονίων μέσα από τον σκληρό λόγω της πολλαπλής σκέδασης. Για αυτό το μοντέλο εφαρμόσθηκε η μέθοδος Monte Carlo (random walk αλγόριθμος) Προφίλ οπισθοσκέδασης σε ανθρώπινο σκληρό. Μπλε γραμμή πειραματικά δεδομένα, κόκκινοι κύκλοι προσομοίωση του μοντέλου.